Sprawozdanie merytoryczne z działalności Klubu Sportowego „Tymbark” w Tymbarku za 2019 rok.

W Klubie Sportowym „Tymbark” prowadzona jest na wysokim poziomie działalność szkoleniowa dzieci i młodzieży oraz seniorów w sekcjach piłki nożnej. Klub posiada dobrą i profesjonalną kadrę szkoleniową/trenerską/ oraz bazę sportową do prowadzenia zajęć szkoleniowych oraz uczestniczenia w rozgrywkach ligowych. Potwierdzeniem jest spełnienie wszystkich wymogów licencyjnych PZPN – dotyczących certyfikacji szkółek i przyznanie Srebrnego Certyfikatu naszemu klubowi. Ponadto Klub uczestniczy w rozgrywkach LPPN, bierze czynny udział w organizacji licznych imprez sportowych na terenie gminy Tymbark w przeciągu całego roku kalendarzowego, jak również uczestniczy w turniejach w całej Małopolsce i nie tylko. W chwili obecnej klub posiada 9 drużyn;

•  żabki – U5
  • skrzaty – U7
  • żaki – U9
  • orliki – U11
  • młodziki – U13
  • trampkarze  – U15
  • juniorzy młodsi – U16
  • juniorzy starsi – U19
  • seniorzy – powyżej 19 lat

Wszystkie w/w drużyny rozpoczęli szkolenie już na początku stycznia 2019 r, pod okiem ośmiu wyszkolonych instruktorów i trenerów, posiadających odpowiednie uprawnienia oraz licencję, zgodne z wymogami PZPN. Oprócz zajęć treningowych w/w drużyny brały udział meczach sparingowych i towarzyskich oraz w halowych turniejach o mistrzostwo Limanowskiego PPN zajmując wysokie lokaty w swoich kategoriach wiekowych.

W okresie przygotowawczym zimowym 2019 roku w zależności od kategorii wiekowych i warunków atmosferycznych, drużyny trenowały na hali sportowej w Tymbarku jak również na Orliku w Tymbarku, oraz na boiskach ze sztuczną nawierzchnią w Limanowej (drużyna seniorów i juniorów) a przed wszystkim na boisku głównym w Tymbarku.

Drużyna Żaków liczyła 18 zawodników, odbywając 3 jednostki treningowe w ciągu tygodnia. Swoje mecze rozgrywała na poziomie w II lidze limanowskiej.

Do rozgrywek KS Tymbark zgłosił drużyny Orlików składających się z 18 zawodników grających w I lidze limanowskiej. W drużynie orlików szkoli się 16 zawodników w systemie 3 x w tygodniu po 2 godz.

Drużyna Młodzików KS Tymbark liczy obecnie 14 zawodników. Tygodniowo odbywają się trzy jednostki treningowe po 1,5 godziny, z powodzeniem grają w II lidze limanowskiej oraz biorą udział w licznych turniejach i sparingach. W tym roku z okazji jubileuszu 70-lecia istnienia Klubu Sportowego na stadionie odbył się turniej młodzików z udziałem 8 zaproszonych drużyn. Turniej stał na wysokim poziomie zarówno organizacyjnym i sportowym. Nasza drużyna zajęła wysokie II miejsce.

Zespół trampkarzy liczy około 17 zawodników. Tygodniowo odbywają się trzy jednostki treningowe po 1,5 godziny. Swoje mecze rozgrywają na poziomie I ligi Limanowskiego PPN. Biorą również udział w turniejach między innymi w Krakowie, w Nowym Sączu.

Drużyna juniorów starszych i młodszych liczy około 30 zawodników występująca na boiskach I ligi Limanowskiego PPN. Drużyna juniorów zajmuje czołowe lokaty w swojej klasie rozgrywkowej. Również w miesiącu czerwcu z okazji Jubileuszu naszego Klubu został zorganizowany turniej juniorów młodszych z udziałem 6 zaproszonych drużyn. Turniej odbył się na stadionie KS Tymbark.

Drużyna seniorów spadła niestety z nowosądeckiej ligi okręgowej. Spowodowane to było wieloma czynnikami, od obecnego Zarządu niezależnymi. Wielu zawodników z różnych względów zrezygnowała z gry w naszym klubie (praca, studia, oraz lepsze oferty finansowe w innych klubach). Mimo wszystko, aktualny Zarząd poczynił wielkie starania w celu utrzymania drużyny seniorów poprzez zgłoszenia ich do rozgrywek. Również pozyskał kilku znaczących byłych zawodników naszego klubu którzy swoim doświadczeniem wzmocnili kadrę naszego zespołu. W chwili obecnej połączenie ich doświadczenia z naszymi juniorami,co daje wymierne efekty w postaci zwycięskich meczy oraz na przyszłość rokuje nadzieje na powrót do dawnych świetności Harnasia.

Z okazji jubileuszu 70-lecia istnienia klubu na stadionie w Tymbarku odbył się piłkarski mecz oldboy KS „Harnasia” Tymbark z MKS „Cracovią” Kraków. Z inicjatywy byłych piłkarzy i obecnych działaczy Tymbarskiego klubu na stadionie w Tymbarku zmierzyły się drużyny oldboyów Harnasia Tymbark i MKS Cracovii Kraków. W drużynie gospodarzy zaszczycili swoją obecnością miedzy innymi Zbigniew Kaptur, Piotr Czyrnek, Jarosław Majeran oraz byli zawodnicy którzy wywalczyli historyczny awans do III ligi. Skład drużyny gospodarzy; Krzysztof Kawula, Andrzej Potoczny, Piotr Niezabitowski, Piotr Czyrnek, Czesław Kordeczka, Jan Szewczyk, Franciszek Mrózek, Grzegorz Dziadoń, Bogdan Puchała, Grzegorz Kęska, Jarosław Majeran, Mieczysław Kubatek, Zbigniew Kaptur, Andrzej Opioła, Paweł Wiewiórski. Na meczu obecny był trener Marian Tajduś. Sam mecz był zacięty i zakończył się minimalną wygraną gości 4-3. Po meczu zarząd klubu w Tymbarku wręczył wszystkim pamiątkowe medale, podziękował wszystkim za przybycie, oraz zaprosił gości z Krakowa do wspólnego grillowania i świętowania Jubileuszu. W drużynie gości wystąpili między innymi tacy zawodnicy jak; Krzysztof Hajduk, Andrzej Rokicki, czy Dariusz Mielec.
Pragniemy również zaznaczyć że wszystkie w/w jubileuszowe turnieje odbiły się szerokim echem w mediach społecznościowych, co sprawiło większą popularność klubu a tym samym miejscowości Tymbark.

Oprócz tego należy również podkreślić całoroczny czynny udział w życiu klubu sportowego grupy „Relax” składającej w przeważającej mierze z byłych zawodników KS Tymbark występujących jeszcze w drużynie „Harnasia” Tymbark w III i IV lidze. Zawodnicy „Relaxu” brali udział w kilku turniejach w Polsce jak również i zagranicą.
Zorganizowali oni także kilka turniejów na terenie Tymbarku. Grupa przyczynia się niewątpliwie do wzrostu świadomości w zakresie krzewienia kultury fizycznej wśród dorosłych ale i młodszych pokoleń, jak również przyczynia się do budowy dobrego wizerunku klubu w Tymbarku jak i wizerunku naszej miejscowości.

Ponadto w sierpniu oraz na początku września wszystkie istniejące drużyny klubu rozpoczęły rozgrywki w rundzie jesiennej sezonu 2019/2020, po wcześniejszym okresie przygotowawczym w miesiącu lipcu i sierpniu. Drużyny młodych adeptów piłki nożnej zajmują na końcu rundy jesiennej czołowe lokaty w swoich klasach rozgrywkowych.

Nadmienia się również, że oprócz wszystkich drużyn piłkarskich naszego klubu oraz członków „Relaxu” z obiektów sportowych klubu korzystały również osoby niezrzeszone oraz dzieci i młodzież szkół, przedszkoli, miejscowych zakładów pracy oraz organizacji pozarządowych znajdujących się na terenie gminy.

Jeżeli chodzi o działanie klubu sportowego „Tymbark” w Tymbarku rok 2019 należy uznać za udany tak pod względem sportowym oraz organizacyjnym, czego podsumowaniem było zorganizowanie zakończenia Jubileuszu 70-lecia istnienia klubu. Na tą tak podniosłą uroczystość zaproszeni byli piłkarze Harnasia Tymbark, przedstawiciele instytucji Samorządowych oraz prezesi Okręgowych Związków Piłki Nożnej z Karkowa, Nowego Sącza, Limanowej, Bochni. Głównym celem było podziękowanie byłym zawodnikom, członkom Zarządu, prezesom za ich wkład i wysiłek włożony w działalność sportową klubu. Zostało to poparte wręczeniem okolicznościowych upominków i odznaczeń.

Pragniemy również zaznaczyć, że obecny zarząd poczynił duże starania w celu wyposażenia klubu pod względem trenażerów, dokonując zakupu;

• 50 piłek,
  • 9-ciu kompletów strojów sportowych dla wszystkich kategorii wiekowych.

Zostały również zakupione;

• 4 bramki aluminiowe wraz z siatkami dla żaków i orlików
  • 2 bramki z siatkami dla skrzatów
  • rama treningowa (Reubounder)
  • piłki do stabilizacji – Bosu
  • drabinki koordynacyjne niskie i wysokie
  • tyczki 8 szt, pachołki 12 szt.

W celu podniesienia podniesienia estetyki zewnętrznej i wewnętrznej obiektu sportowego Zarząd klubu dokonał w roku 2019;

• odnowienia bramy głównej wraz z siatką stadionu
  • zamontowaniem na bramie głównej baneru z logiem klubu
  • wymianę ławek na nowe wzdłuż elewacji budynku klubu
  • odnowienia bramy wjazdowej na stadion wraz z siatką
  • odnowienia barierek na balkonie wraz z zamontowaniem loga klubu
  • odnowiono bramki aluminiowe 5×2 – 2 szt.
  • zamontowania na balkonie zegara stadionowego (zakupionego przez Firmę Maspex)
  • dokonano we własnym zakresie wycinki krzewów wzdłuż torów kolejowych
  • dokonano we własnym zakresie wycinki starych brzóz przed budynkiem szkoły muzycznej i klubu
  • Zarząd klubu dokonał remontu kapitalnego pomieszczenie gospodarczego oraz pomieszczenia pokoju sędziowskiego
  • W celu poprawy efektywności pracy szkoleniowej i organizacyjnej Zarząd klubu dokonał wyposażenia biura klubu poprzez zamontowanie internetu oraz zakupu telewizora w celach szkoleniowych

Wszystkie w/w przedsięwzięcia zostały spożytkowane zgodnie z założonym Planem
Naprawczym obecnego Zarządu co już skutkowało w rozgrywkach piłkarskich jak również
organizacyjnym. Potwierdzeniem tego było pozytywne rozpatrzenie naszego wniosku o przyznaniu Certyfikacji klubu przez PZPN w Warszawie.

Kończąc nasze sprawozdanie Zarząd Klubu ;pragnie gorąco podziękować za dofinansowanie nas w roku 2019 jednocześnie prosząc o pozytywne zaopiniowanie naszego sprawozdania i przyznanie odpowiedniego dofinansowania do działalności statutowej naszego Klubu na 2020 rok.

Inne Artykuły